Klubbhistoria

Kungsbacka Fäktklubb bildades 1999 av Roger och Johan Skårbratt. Johan stod för det fäktmässiga och Roger för adminstration. KF99 blev snabbt en av Sveriges mest framgångsrika ungdomsklubbar .

I januari 1999 genomfördes en av Sveriges största ungdomstävlingar genom tiderna i fäktning med över 200 starter. Detta sågs som startskottet för Kungsbackas första fäktklubb! Inför hösten 1999 hade vi fått in 15 sponsorer som hjälpte till med ekonomiska medel så att 15 stycken kompletta träningsutrustningar kunde köpas in.

Den 2 augusti hölls den första fäktskolan i Kungsbacka. När vi anmälde vårt intresse för att genomföra en sommaraktivitet med KBA-Fritid hade vi räknat med att kanske kunna hålla en eller max två grupper á 15 fäktare. Redan efter några dagar märkte vi att det inte skulle räcka med en grupp så vi fick utöka med två extra grupper. Platserna fylldes snabbt på och redan innan skolavslutningen var alla grupper fulla.

Många fäktare har passerat fäktskolan och det är i dag ett stadigt inflöde av nya medlemmar. I början fäktade man med både florett och värja, men i dag är KF99 en klubb som enbart fokuserar på värja. Klubbens fäktare är ständigt med i toppen och levererar framskjutna placeringar.

För att nämna några talanger som fostrats i klubben: Philip von Platen med många framskjutna placeringar nationellt och internationellt, i dag klubbens huvudtränare. Emma Wertsén som varit rankad tvåa i världen och deltagit i OS. Åsa Linde är i dag med i landslaget och har många fina meriter, bl a trea på ungdoms-OS.

Johan Skårbratt var fäktmästare på klubben fram till 2003.
Vladimir Jouferov  kom till klubben 2000 och 2005 anställdes klubben Adrian Pop på heltid. Från och med hösten 2015 är Philip von Platen huvudtränare på Kungsbacka fäktklubb.